Blijf op de hoogte van al het nieuws, vul hieronder uw e-mailadres in voor de laatste updates.

URK - Van 22 tot en met 27 mei geeft Urk een uniek kijkje achter de schermen tijdens de Visserijdagen Urk. De Urker haven vormt deze dagen het decor voor het feestelijk inluiden van het vis- en scholseizoen. Aan de kade is een grote variatie aan gevlagde vissersschepen te zien en diverse visbedrijven zetten hun deuren open om de meest moderne viswerkingstechnieken te tonen. Spectaculair is ook de veiling van het Eerste Kistje Meischol op maandag 22 mei, het startschot van de visserijdagen. Zaterdag 27 mei  vindt de grote publieksdag plaats in het havengebied; bezoekers krijgen dan de unieke gelegenheid om gratis mee te varen op een Urker vissersschip tijdens de vlootschouw.

Volop visserijbeleving

Ondergedompeld in het eeuwenoude en eigenwijze vissersdorp Urk kunnen bezoekers tijdens de Visserijdagen Urk in één week alle facetten van de plaatselijke visserijsector beleven. In het rijtje van open huis, de veiling en vlootschouw als hoogtepunten, horen zeker ook nieuwe elementen zoals:

De higlights worden op zaterdag nog eens extra omlijst met visveilingen, oude ambachten, een gezellige braderie, straattheater, muziekoptredens, 1.500 zingende Urker mannen en een spetterend vuurwerkshow ter afronding van het evenement.

Meimaand scholmaand

Tijdens Visserijdagen Urk draait alles om vis uit onze “eigen achtertuin”, de Noordzee. Urk herbergt de grootste vissersvloot en visverwerkende industrie van Nederland en is een belangrijke leverancier van oer-Hollandse vissoorten uit de Noordzee, zoals schol. Deze vissoort is niet zo bekend bij het Nederlandse publiek, maar o zo smakelijk, gezond en verantwoord.

Schol is bovendien uitgeroepen tot Vis van de Maand mei. Vanaf deze maand wordt de vis, na het paaiseizoen, steeds dikker en smakelijker en kan het met een gerust hart worden gegeten. Het scholbestand is dankzij (duurzaamheids)inspanningen van de Nederlandse visserijsector namelijk sterk gegroeid en bevindt zich al geruime tijd in de groene zone (bron: Nederlands Visbureau).

Vandaag start de campagne ”Proef de Noordzee” van Stichting Visserijdagen Urk. Potentiële bezoekers kunnen de komende tijd on- en offline het campagnebeeld tegenkomen dat hen verleidt om zaterdag 27 mei naar Urk te komen om kennis te maken met oer-Hollandse visproducten en visserijsector.

Naast politieke ontwikkelingen die van belang kunnen zijn voor de doorontwikkeling/de verduurzaming/het voortbestaan van de Nederlandse en Urker visserijsector, wil de organisatie met Visserijdagen Urk de plaatselijke visserijsector van haar beste kant laten zien en de bekendheid van Noordzeeproducten zoals schol bevorderen als een verantwoorde en pure delicatesse.

Praktische informatie

De activiteiten van maandag 22 tot en met vrijdag 26 mei vinden op verschillende locaties op Urk plaats en staan in het activiteiten programma vermeld. De grote publieksdag op zaterdag 27 mei vindt plaats in het centrum en de havens van Urk. Parkeren kan op deze dag voor E 5,- op de speciaal ingerichte parkeerterreinen op bedrijventerrein ‘ Zwolse Hoek’ (navigatieadres Het Spijk 4, Urk). Van daaruit kunnen bezoekers met pendelbussen naar het evenemententerrein en weer terug. De laatste pendelbus rijdt om 18.30 uur vanaf het haventerrein naar de parkeerlocatie.